Helppoa koristelua leivonnassa

Kakkujen ja leivosten koristelun oletaan monesti olevan aikaa vievää ja hankalaa puuhaa. Näin monesti onkin, varsinkin aluksi, mutta koristelussakin on muutamia temppuja joilla kotona leivotut kakut ja leivoksetkin saadaan näyttämään ammattilaisen tuotoksilta.

Ainesosat

Koristeluun käytetään monesti voikreemiä tai sokerimassaa, jotka ovat molemmat helposti muovattavia ja jähmettyviä. Myös marsipaani toimii erityisesti muovattaessa pieniä koristeita. Voikreemi valmistuu yksinkertaisesti sekoittamalla voita, tomusokeria ja vaikkapa ripauksen vaniljasokeria. Voikreemistä voi saada myös värillistä käyttämällä värjättyä tomusokeria tai lisäämällä seokseen tilkan elintarvikeväriä, ja sen rakenteesta voi saada kevyemmän sekoittamalla siihen myös kananmunan valkuaista. Sokerimassaa ja marsipaania on usein ostettavana kaupasta sellaisenaan. Sokerimassa vaatii usein marsipaania enemmän työstämistä ja muokkaamista ja siksi marsipaani onkin helpompi esimerkiksi pienten koristeiden tekemiseen. Näitä molempia on usein saatavilla eri väreissä. Myös kermavaahdolla voi pursottaa koristeita, mutta se on monesti hieman voikreemiä vaativampaa kermavaahdon hauraan koostumuksen vuoksi.

Erilaisia tekniikoita

Koristeluun voi jokainen valita mieluisensa tekniikan, jonka löytää helpoiten kokeilemalla erilaisia välineitä ja tapoja. Tässä vain mielikuvitus on rajana! Tärkeää on kuitenkin käyttää oikeanlaisia välineitä. Esimerkiksi pursottimiin kannattaa satsata. Myös kakkujen koristelussa pyörivä alusta, jossa kakkua voi käännellä on lähestulkoon ehdoton hankinta. Kuorruttaminen onnistuu ilmankin, mutta se helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti hyvään lopputulokseen pääsemistä.

Muffinssien koristeluun voi käyttää esimerkiksi jäätelökauhaa, jolla saa pinnalle pallomaisen kuorruteen. Kuorrutetta voi sitten painella alas lusikalla tai vaikka yksinkertaisesti kääntelemällä muffinssia varovasti ja koputtelemalla sitä pöydän reunaan niin, että kuorrutteen saa leviämään tasaisesti. Sitä voi myös koristella vaikka syötävällä glitterillä saadakseen kuorrutteeseen juhlavaa tunnelmaa.

Pursottimiin on saatavilla erilaisia päitä, joilla kakkuihin ja leivoksiin voi saada hienoja muotoja ja kuvioita pelkästään päiden avulla. Kaksivärisen voikreemin saaminen onnistuu esimerkiksi niin, että käyttää täyttää puolet pursotinpussista varovasti vertikaalisessa suunnassa toisella värillä ja toisen puolen vertikaalisuunnassa toisella värillä. Pursottaessa kreemiä esimerkiksi jäätelötötterön muotoon, voidaan saada kaunis kaksivärinen, kartiomainen rakenne. Pursottimessa kannattaa käyttää pyöreää päätä.

Marsipaanin käytössä erityisen suosittuja varsinkin lapsille tehtävissä kakuissa ja leivoksissa ovat olleet marsipaanikoristeet, kuten eläimet ja kukat. Marsipaanieläinten tekeminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on oikeastaan melko helppoa ja hauskaa. Marsipaania saa kaupoista eri väreissä, mutta sitä on mahdollista myös värjätä itse. Nestemäiset värit ovat helposti saatavilla, mutta ne eivät oikeastaan sovellu marsipaanin värjäykseen erityisen hyvin, sillä ne leviävät melko helposti ja jättävät epätasaisen jäljen. Paremman tuloksen marsipaania värjätessä saa todennäköisesti pastavärillä, joka levitetään marsipaaniin muokkaamalla sitä ja hieromalla väri marsipaanin pintaan.

Marsipaanin muokkauksen aloittaessa se kannattaa pyöritellä kädessä sopivan kokoiseksi palloksi, jossa ei näy juovia tai säröjä. Marsipaani lämpenee kädessä muokattaessa, mikä helpottaa muotoilua. Marsipaanin muotoilu vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä, mutta kokonaisuudessaan se on helppoa ja muistuttaa lapsuuden muovailuvahalla askartelua. Apuvälineinä muotoiulussa voi käyttää vaikkapa hammastikkuja ja voiveitsiä. Sahalaitoja kannattaa kuitenkin välttää sillä ne jättävät epätasaisen reunan, jota joutuu myöhemmin muokkaamaan.

Sokerimassan käsittely ei poikkea marsipaanista kovinkaan paljon, mutta se saattaa vaatia enemmän työstämistä. Sokerimassaa kaulitessa kannattaa levittää maissitärkkelystä tai tomusokeria työskentelypinnalle estääkseen massan tarttumisen kiinni. Sokerimassa tekee myös helposti kuplia, joita voi puhkoa vaikkapa nuppineuloilla, kunhan vain muistaa säilöä neulat turvalliseen paikkaan pois kakkujen ja leivosten läheltä. Sokerimassasta voi tehdä koristeitä vaikkapa piparkakkumuoteilla. Tehdyt koristeet voi saada kiinnittymään kakkuun elintarvikeliimalla tai vedellä. Voikreemiin ne tarttuvat myös helposti ilman liimaakin voikreemin oman tahmeuden vuoksi.