Miten päästä yhdenmukaisiin lopputuloksiin leivonnassa?

Toisinaan leivonnassa saattaa tuntua siltä, että vaikka reseptiä seuraa kirjaimellisesti ja kaikki aineet on mitattu grammalleen oikein, ei tulos miellytä tai tulokset ovat epätasaisia, ollen välillä lähes täydellisiä ja toisinaan taas täysin fiaskoja. Tähän voi olla moniakin syitä. Yksi niistä saattaa olla yksinkertaisesti se, että lopputulos on täysin oikeanlainen, mutta se ei vain maistu tekijän mielestä hyvältä tai koostumus ei tunnu oikealta. Näitä asioita on usein hyvin hankala nähdä esimerkiksi pelkkien kuvien perusteella. Jos kuitenkin jatkuvasti tuntuu siltä, että lopputulos ei ole oikeanlainen kannattaa tarkistaa muutama tekniikkaan, valmistukseen ja raaka-aineisiin liittyvä asia joiden korjaaminen saattaa hyvinkin auttaa pääsemään yhdenmukaisempiin ja maukkaampiin lopputuloksiin.

Oikeat esivalmistelut ovat tärkeitä

Heti aloittaessa kannattaa huomioida astioiden ja raaka-aineiden kunto. Ovatko kaikki astiat puhtaita ja ehjiä? Joskus esimerkiksi pieni särö kulhossa saattaa kerätä sisälleen vaikkapa maustetta, joka tarttuu taikinaan sekoittaessa. Yleensä tämä on täysin merkityksetöntä, mutta vaikkapa voimakkaasti värjäävä kurkuma tai hieman saippuaisen maun jättävä leivinjauhe saattaa hyvinkin vaikuttaa lopputulokseen huonolla tavalla.

Kannattaa myös huomioida, että kaikkien raaka-aineiden olisi hyvä olla huoneen lämpötilassa ennen kuin aletaan töihin. Kananmunia voi esimerkiksi lämmittää hieman vesihauteessa, jotta niistä saa toivotun lämpöiset (varo kuitenkin keittämästä niitä).

Mittauksessa kannattaa myös panostaa oikeisiin mitta-astioihin. Resepteissä mainitaan usein vaikkapa ruokalusikallinen, joka on melko suhteellinen käsite, sillä kaikki ruokalusikat eivät suinkaan ole samankokoisia. Parhaiten mittaustulokset pysyvät yhtenäisinä käyttämällä aina samoja mitta-astioita.

Huomioi kaikki vaiheet

Taikina kohoaa ja muuttaa muotoaan paistaessa, joten uuniin meneviä astioita ei kannata täyttää täyteen vaan useasti puolilleen on aivan riittävä. Suurempi tai korkeampi astia vaatii usein myös pidemmän paistoajan, mikä täytyy huomioida uuniin laitettaessa.

Uunit ovat erilaisia ja saattavat vaihdella toiminnoiltaan, joten kannattaa huomioida tarkasti se onko kyseessä esimerkiksi kiertoilmauuni, joka on tavallista uunia tehokkaampi paistoajoissaan. Lisäksi on suositeltavaa katsoa tarkkaan missä kohtaa uunia astia tai pelti on ja onko uuni asetettu lämmittämään tasaisesti vai esimerkiksi vain alapuolelta.

Uunin olisi hyvä olla valmiina ja lämmin jo siinä vaiheessa kun taikina asetetaan pellille tai vuokaan, koska liiallinen huoneenlämmössä seisominen saattaa vaikuttaa taikinan koostumukseen. Kun taikina on uunissa, uunin luukkua ei pitäisi avata. Tähän sortuu monesti, kun haluaa kokeilla taikinan koostumusta, mutta se saattaa johtaa lämmön jakautumiseen epätaisaisesti uunin sisällä ja herkkiin taikinoihin se vaikuttaa lyhyessäkin ajassa.

Eliminoi virheiden mahdollisuudet

Jos lopputulokset tuntuvat useasti hyvin epätasaisilta eivätkä ole yhdenmukaisia, kannattaa parilla eri kerralla kirjata ylös jokaisen vaiheen toimenpiteet niin, että voi myöhemmin verrata niitä ja mahdollisesti huomaa tekeekö jotain eri tavalla. Paistoajat, hyytymiset, jäähtymisajat ynnä muut on hyvä mitata vaikka ajastinta käyttäen niin, että niihin ei tule joka kerta eroja. Vaihtoehtona on myös kuvata kaikki vaiheet löytääkseen kohdan missä meni pieleen.

Häiriötekijät kannattaa myös sulkea pois. Puhelimen tuijotteluun jää helposti kiinni vaikka sähkövatkaimella taikinaa vatkatessa ja ennen kuin huomaakaan, on koostumus jo muuttunut peruuttamattomasti. Leipomisen lopuksi astiat kannattaa puhdistaa hyvin ja niitä voi säilyttää aina samassa paikassa, niin että ne pystyy nostamaan joka kerta samassa järjestyksessä pöydälle.

Leipomisessa, kuten monessa muussakin asiassa kärsivällisyys ja ohjeiden noudattaminen on valttia. Hyviin lopputuloksiin pääsee kyllä, kun vain jaksaa tehdä kaikki vaiheet huolellisesti ja opetella tekemään esivalmistelut alusta asti hyvin. Kun tämän on tehnyt muutaman kerran, se muuttuu jo tiedostamattomaksi automaatioksi, eikä tunnu enää ollenkaan niin vaikealta.