Raakaleivonta

Raakaleivonnalla tarkoitetaan leivontaa jossa tuotteiden kypsentäminen jätetään minimiin tai sitä ei tehdä ollenkaan. Raakaleivonta on erityisesti viime vuosina saavuttanut suuren suosion ja siihen löytyy hakemalla myös runsaasti ohjeita, ja kaupasta on saatavilla pakasteina myös erilaisia raakaleivoksia ja kakkuja. Leivonnassa avainsanana pidetään yksinkertaisuutta ja monet tuotteet voivatkin valmistua ilman monia keittiövälineitä. Alkuun pääseminen vaatii aluksi hieman panostusta, mutta raakaleivonnassa pärjää hyvin muutamalla perusraaka-aineella joiden lisäksi voi kehitellä uusia yhdistelmiä omien mieltymystensä mukaan. Koska tuotteita ei kuumenneta, niiden valmistamiseen on käytetty muita menetelmiä, kuten pakastamista ja kuivattamista. Tärkeät keittiövälineet raakaleipurille ovatkin joko tehosekoitin tai monitoimikone ja pakastin.

Miten raakaleivonta eroaa perinteisestä leivonnasta?

Raakaleivonnassa suurin ero on uunin käytössä. Leivottavia tuotteita ei paisteta uunissa ja tuotteiden lämpötila pidetään alle 45 celsiusasteen. Yksi raakaleivonnan tavoitteista on pitää ruoan ravinto- ja hivenaineiden säilyvyys hyvänä. Raakaruokien suhteen tulee kuitenkin pitää mielessä, että ne eivät sovi kaikille, ja herkkävatsaiset saattavat saada niistä ikäviäkin vatsavaivoja, joten niiden syömisessä kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta.

Raakaleivonnassa myös monia perinteisessä leivonnassa käytettyjä tarvikkeita, kuten jauhoja ja sokeria on korvattu muilla tuotteilla. Tehosekoittimella saadaan eri aineista helposti omia kerroksiaan, jotka ovat raakaleivonnassa isossa osassa. Kun perinteisesti jauhoja sekoitellaan ja nypitään, raakaleivonnassa saadaan esimerkiksi kakkupohja aikaan tehosekoittimella ja lisäämällä sitten siihen ainesosia leipomusten tarkoituksen mukaan. Siinä, missä perinteisesti käytetään uunia taikinoiden kuumentamiseen ja kypsentämiseen, laitetaan valmiit taikinat raakaleivonnassa pakastimeen hyytymään ja saamaan oikeaa koostumusta. Muita valmistusmenetelmiä raakaleivonnassa on kuivattamisen ja pakastamisen lisäksi esimerkiksi liottaminen, jolla monet raaka-aineet saadaan pehmeämmiksi ja sitä kautta helpommin käsiteltäviksi.

Hyviä perustarvikkeita raakaleivontaan

Agavesiirappi toimii raakaleivonnassa usein korvaavana materiaalina valkoiselle sokerille ja sitä käytetään runsaasti makeutukseen. Sokerin voi korvata myös muilla makeilla osilla esimerkiksi hunajalla, stevialla tai makeilla hedelmillä omien preferenssien mukaan. Jauhoja ei myöskään juuri käytetä vaan niiden sijasta raakaleipurit suosivat esimerkiksi kookostuotteita, pähkinöitä ja siemeniä. Rasvoja voidaan korvata kookosöljyllä, kylmäpuristetuilla kasvisöljyillä, kaakaovoilla tai maapähkinävoilla. Kaakaojauhetta voidaan raakaleivonnassa korvata raakakaakaojauheella tai carob-jauheella. Sidoksellisuutta taikinaan on mahdollista saada chiansiemnillä tai psylliumilla. Jokaisen, joka aikoo valmistaa tuotteita raakaleivonnan avulla useammin, olisi hyvä hankkia ainakin osa näistä tuotteista kaappiinsa.

Raakakakut

Raakakakkujen valmistuksessa peruskaava on usein sama tai vähintääkin samankaltainen. Ensin tehdään kakkuun pohja. Pohjan voi valmistaa esimerkiksi pähkinöistä ja hedelmistä, jotka sekoitetaan tehosekoittimessa. Sekaan voi sekoittaa esimerkiksi öljyä, siirappia tai vaikka kookossokeria. Helpoiten pohjan kanssa onnistuu, kun sen tekee kakkuvuokaan, jossa on irtopohja. Näin kakku on valmiina helpompi irrottaa ilman pelkoa sen rikkoutumisesta. Jos pohjaan tai kakun muihin osiin tarvitsee sulattaa raaka-aineita, se on melko helppo tehdä vesihauteessa, jossa lämpötila pysyy tasaisena eikä nouse liian korkeaksi. Vesihaudetta käytettäessä kannattaa varoa vesihöyryn pääsemistä sulatettavien ainesosien sekaan. Kakkuihin on mahdollista tehdä erilaisia kerroksia, kuten hedelmien, pähkinöiden ja kaakaovoin yhdistelmistä, joista saa juustokakkua muistuttavan pinnan.

Muita ideoita raakaleivontaan

Raakaleivonnassa saa ja kannattaa käyttää luovuutta. Monissa leivoksissa ja kakuissa käytetään kuivattuja hedelmiä, joita voi vaihdella omien mieltymystensä mukaan ja kokeilla uusia yhdistelmiä. Pohjan tekemisessä voi kokeilla eri rapeusasteita ja erilaista maustamista. Koristelussa voi saada aikaan voimakkaita värejä esimerkiksi mausteilla, kuten kurkumalla. Kokonaisuudessaan kannattaa olla kekseliäs ja kokeilla rohkeasti uusia yhdistelmiä maistellen vaikkapa pienissä erissä. Maistelua pidetään muutenkin tärkeänä osana raakaleivontaa ja monet reseptit myös ikään kuin elävät aina tekijänsä mukaan.