Vinkkejä helppoon leivontaan aloittelijoille

Aloitteleville leipureille ensimmäiset kerrat leipoessa saattavat olla turhauttavia, varsinkin jos kokemusta leivonnasta ei juurikaan ole ja monien asioiden muistaminen tuntuu sekavalta. Kun panostaa hyviin perustarvikkeisiin ja tiettyihin raaka-aineisiin, joilla on käyttöä lähes kaikessa leivonnassa, pärjää hyvin. Muutamalla perusvinkillä pääsee helposti kiinni perusteisiin, jotka tekevät leipomisesta helppoa ja miellyttävää.

Tavoitteet

Ensin kannattaa miettiä mitkä ovat tavoitteet leipomiselle. Haluaako kehittyä hyväksi leipuriksi, tehdä arkisin hyvää leipää ja patonkia päivittäin vai ainoastaan tehdä helppoja muffinsseja silloin tällöin. Jos tavoitteena on jälkimmäiset, kannattaa aloittaa tutustumalla muutamaan erilaiseen reseptiin, jotta saa perusidean leivonnasta, kuten jauhojen ja hiivan käytöstä.

Kunnianhimoisemmankin aloittelijan kannattaa juurruttaa itseensä alkuun hyvä ymmärrys perusteista, jotta myöhemmin eri raaka-aineiden yhdistely olisi helpompaa ja jättää tilaa soveltamiselle ja omien ideoiden kehittelylle. Lisäksi ainakin alkuun kannattaa noudattaa reseptiä niin hyvin kuin mahdollista. Kun omat taidot ovat hieman kehittyneet, voi alkaa soveltamaan resepteistä hieman poiketen niin, että lopputuloksesta tulee enemmän oman maun mukainen.

Perustarvikkeet ja raaka-aineet

Muutamia perustarvikkeita leivontaan ovat tietysti erilaiset kulhot ja mitat. Monista kaupoista on satavilla niin sanottuja mittapakkauksia, joissa on yhdessä mitat esimerkiksi desille, ruokalusikalliselle, teelusikalliselle. Tottunut leipuri pystyy todennäköisesti mittaamaan silmämääräisestikin omat ainesosat, ainakin suurinpiirtein. Alkuun kannattaa kuitenkin luottaa mittoihin saadakseen hyvän lopputuloksen. Muutama eri kokoa oleva kulho kannattaa myös pitää esilllä, jotta eri ainesosia pystyy sekoittelemaan ja reseptiä seuraamaan vaivattomasti ilman, että joutuu jatkuvasti etsimään uusia astioita ja keskeyttämään. Sekoittamiseen voi käyttää joko sähkövatkainta, vispilää tai materiaalista riippuen tavallisella lusikallakin pääsee alkuun. Ruokavaaka on myös hyödyllinen aineiden punnitsemisessa, mutta monissa margariinipaketeissa on myös mitat reunoissa jokaista sataa grammaa kohden, joten aivan alkuun tämäkään kapistus ei ole täysin välttämätön, mutta toki hyödyllinen.

On olemassa myös muutama perusraaka-aine, jotka leipojalla kannattaa aina olla kaapissaan. Niin sanotuista kuivista raaka-aineista jauhot ja sokeri kuuluvat jokaiseen ruokakaappiin. Jauhoista vehnäjauhot ovat käytetyimmät, mutta esimerkiksi keliaakikoille nämä eivät sovi, joten ne voi korvata esimerkiksi spelttijauhoilla. Sokerikin on korvattavissa esimerkiksi hunajalla tai siirapilla, mutta alkuun perinteinen valkoinen sokeri on helpoin käyttää. Myös ruokasooda tai leivinjauhe on hyvä pitää valmiina, sillä vaikka sitä käytetään useassa reseptissä vain pieni ripaus, on sillä kuitenkin onnistuneen lopputuloksen kannalta merkitystä. Kaakaojauhe on myös omiaan tuomaan suklaan makua makeisiin leivoksiin. Tässä kannattaa erottaa leivonnassa käytetty kaakaojauhe ja kaakaojuomajauhe, vaikka juomajauheellakin saa aivan kelvollisia lopputuloksia.

Jääkaappiin kannattaa varastoida ainakin margariinia tai voita. Myös maito ja kananmunat ovat useasti käytössä, mutta monien tuotteiden leivonta onnistuu ilmankin. Hiivaa voi tarkoituksesta riippuen hankkia joko kuivahiivana tai tuorehiivana, jota säilytetään kylmässä. Kuivahiivan käyttö on alkuun helpompaa, tuorehiiva kun vaatii melko tarkkaa käsittelyä veden kanssa.

Helppoja leipomuksia alkuun

Alkuun päästäkseen kannattaa etsiä helppoja reseptejä. Motivaatiokin pysyy paremmin yllä kun saa alussa onnistumisen kokemuksia ja samalla perustuntuman leipomiseen. Esimerkiksi mokkapalat ja helpot mutakakut ovat reseptejä, jotka eivät vie kauaa aikaa ja onnistuvat muutamalla raaka-aineella.

Helppo mutakakku onnistuu esimerkiksi sekoittamalla vehnäjauhoja, kaakaojauhetta, sulatettua margariinia tai öljyä, leivinjauhetta, sokeria ja vettä tai kahvia. Taikinaa voi maistella ja paistoaikaa vaihdella niin, että saa kakkuun mieleisensä maun ja koostumuksen. Uunin jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin hyytymään niin, että se saa lisää mehevyyttä. On suositeltavaa kokeilla rohkeasti eri tapoja niin, että pääsee alkuun ja saa hyvän tuntuman leipomiseen.